Dit waren de sessies van de Material Handing Dag 2017. Het programma en de sessies van 2018 zijn nog niet bekend.

Edwin van der Ham
Sjaak Versluis
Business case
11:00

1. Montapacking: 'Robotisering is mooi maar werpt ook grenzen op'

“Mechanisering en robotisering is goed, maar kent ook zo zijn grenzen. Ik zie veel meer heil in cobots, waarbij de mens nauw samenwerkt met robots in magazijnen. Uiteraard is het zo dat in de logistieke sector steeds meer bedrijven gebruik maken van robottechnologie.

Tegelijkertijd betekent robotisering/mechanisering ook het opwerpen van grenzen. Dat merken wij zelf ook een kleine afwijking van een product in ons magazijn en een robot snapt het niet meer. Ik geloof vooral in de mogelijkheden van interactie met de mens in het magazijn. Een mens werkt flexibel en dynamisch, zeker in combinatie met robotisering/mechanisering en handige zaken als bijv. de Hololens. Deze denkwijze past namelijk in ons principe dat het proces en systemen dienstbaar moeten zijn aan de vraag van onze klanten en niet andersom waarbij de klant zich moet aanpassen aan ons efficiënte proces”

Edwin van der Ham

Edwin van der Ham

Directeur en eigenaar Montapacking

Sjaak Versluis

Sjaak Versluis

Operationeel directeur

Business case
11:00

2. DHL Supply Chain: 'Mensen stap voor stap laten wennen aan robotisering'

“Het succes dat we boekten met de Fetch-robots in het onderdelen distributiecentrum van Wärtsilä in Kampen is voor DHL Supply Chain een bevestiging om dit soort pilots door te zetten. Dit project is vooral bedoeld om meer ervaringen op te doen en onze mensen stap voor stap te laten wennen aan robotisering van onze warehouses.

Daarnaast hebben we tijdens deze pilot ook een goed beeld gekregen van de praktische maatregelen die je moet nemen op het gebied van techniek en veiligheid, wanneer je mensen en robots met elkaar laat samenwerken. Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat de robot zich in eerste instantie geen raad wist met de laser straal die werd weerkaatst door veiligheidsvestjes met reflecterende banden die het personeel standaard draagt. Op het gebied van veiligheid was een punt van aandacht het hele verkeersplan met andere woorden hoe kan het voor medewerkers duidelijk en visueel worden gemaakt wat het verwachte pad is van de robot en waar hij bijvoorbeeld gaat oversteken.”

Tjalling de Vries

Site Development Manager & Innovation Lead bij DHL Supply Chain

Business case
11:00

3. Fiege: “E-commerce groeit hard, dit is het juiste antwoord op personeelsinzet en pieken op te kunnen vangen.”

Een primeur in de logistiek; mensen en robots die samen en tegelijk orders picken. Fiege heeft lang gewerkt aan deze unieke samenwerking. Sinds medio dit jaar is het zo ver. “Je kunt pionier zijn op het gebied van robottechniek of pas later aanhaken. Wij lopen voorop, omdat we in robots in de logistiek geloven en specifiek in dit systeem”, stelt Christoph Mangelmans, operationeel directeur fashion logistiek bij Fiege. Fiege maakt gebruik van drie orderpickrobots (TORU). De robots worden ingezet in het dc in het Duitse Ibberbühren voor schoenenconcern Deichmann.

Nora Pungel

Project Manager Logistics

 

 

 

Sponsoren

Partners

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.